Od intenzivní vůně pomeranče v okamžiku, kdy propíchneš jeho slupku, přes štiplavou chuť listu bazalky až po nádhernou vůni linoucí se z levandulového keře – terpeny jsou organické sloučeniny, které mají klíčový význam pro chutě a vůně tvořící náš svět.
Ve své podstatě jsou terpeny organické sloučeniny, které se nacházejí v pryskyřičných žlázách (trichomech) rostliny konopí (a v mnoha dalších divoce rostoucích rostlinách) a které jsou v konečném důsledku zodpovědné za chuťové a aromatické vlastnosti. Samotné terpeny jsou přirozeně se vyskytující se spojení atomů vodíku a uhlíku.
Z biologického hlediska jsou terpeny druhotné metabolity, což znamená, že se přímo nepodílejí na normálním růstu, vývoji nebo reprodukci rostliny. Místo toho jsou produkovány za účelem přilákání určitého druhu hmyzu a živočichů pro účely opylení nebo kvůli obrany proti konzumaci některými škůdci a býložravci.
Pozoruhodné je, že dosud bylo identifikováno více než 50 000 jedinečných terpenů a s mnoha z nich se setkáváme denně. V konopí existuje přibližně 140 různých terpenů, které hrají zásadní roli v aroma profilech a účincích, které se u jednotlivých odrůd rostlin značně liší. Důležité je, že tyto terpeny se přirozeně vyskytují v mnoha různých rostlinách a nejsou výlučné pouze pro konopí. Terpeny se vyskytují v každé živé rostlině.
Díky své jedinečné funkčnosti představují terpeny jeden z nejdůležitějších stavebních kamenů pro podporu nesčetných přínosů konopí pro kvalitu života. Po tisíciletí je různé kultury vyzdvihují jako jednu z hlavních účinných látek, které se podílejí nejen na chuti a vůni, ale především také na léčebných účincích bylin a rostlin.