ROZVOZ OBJEDNÁVEK PO PRAZE NAD 1499 KČ ZDARMA

To nejdůležitější, co potřebuješ vědět o kratomu! Účinky, bezpečnost, použití i dávkování

Kratom je jednou z rostlin, o kterých se často předpokládá, že jsou bezpečnější přírodní alternativou k jiným vyhledávaným látkám (čti: drogám). Přeci jen, jedná se o přírodní produkt, že… Jenže my víme, že vše v životě má i svou temnější stránku. Kratom nevyjímaje. Dnes se proto podíváme kratomu pořádně na zoubek. V tomto článku nás budou zajímat především účinky kratomu, možná rizika dlouhodobého i krátkodobého užívání, dávkování, legálnost a zodpovíme i nejčastější otázky, které se s užíváním kratomu pojí. Těšíš se? My teda pořádně!

 

Co je Kratom?

 

Kratom neboli Mitragyna speciosa je rostlina pocházející primárně z Thajska, Malajsie, Indonésie a Papuy-Nové Guineje, která může být užívána k vyvolání nejrůznějších psychických i fyzických účinků (o těch si řekneme blíže později). Mezi další názvy kratomu patří:

 

  • biak
  • kakum/kakuam
  • ketum
  • thang
  • thom

 

Rostlina má tenký stonek a široké žilnaté listy se špičatou špičkou. A u listů kratomu ještě zůstaneme – tahle část je totiž nejzajímavější. 

 

Listy stromu Mitragyna speciosa obsahují psychoaktivní alkaloidy, zejména mitragynin a 7-hydroxymitragynin, které se vážou na opioidní receptory v těle a vyvolávají účinek podobný morfinu (vše závisí na konkrétním dávkování či zvolené odrůdě). Vědci se domnívají, že se tyto látky vážou na stejné části nervových buněk jako opioidní léky proti bolesti a vyvolávají tedy v mozku podobný účinek. Nebylo však zatím provedeno dostatečné množství podrobných studií o tom, jak to přesně funguje a proč.

 

V minulých stoletích se kratom používal ke zvýšení výkonu, léčbě průjmu, bolesti, abstinenčních příznaků u opioidů a alkoholu a také k detoxikaci organismu od jiných látek. Nemluvě o jeho známých povzbuzujícíh účincích či schopnosti „naboostovat“ libido.

 

Dnes průzkumy ukazují, že uživatelé kratomu konzumují rostlinu nejčastěji jako alternativní léčbu proti bolesti, opioidních poruch, deprese a úzkosti, ačkoli tato použití – a vlastně ani žádná jiná – nejsou oficiálně potvrzená či schválená. Což je také jeden z důvodů, proč je kratom nejen u nás, ale i třeba ve Spojených státech pořád dost vrtkavé téma. 

  


Odborníci zdůrazňují, že existuje jen málo vědeckých důkazů podporujících kratom jako účinnou léčbu zdravotních problémů a že je třeba provést další výzkum, aby bylo možné této látce lépe porozumět.



Jaké jsou druhy kratomu a jejich účinky?

 

Existuje několik druhů kratomu, přičemž (docela logicky) každý z nich způsobuje odlišné účinky (podobně jako je tomu například u marihuany). Nejčastěji se kratom dělí podle odrůdy/původu a nebo také na základě barvy listů (to se pojí buďto ke stáří listů nebo stylu výroby). Většina odrůd kratomu je pojmenována podle místa původu, způsobu sklizně nebo způsobu sušení.

Dělení kratomu dle odrůdy

 

  • Maeng da je jedním z nejsilnějších kratomů. Zvlášť co se stimulačních účinků týče. Hledáš něco zaručeně povzbuzujícího, s delšími účinky? Odrůda Maeng da by mohla být ta pravá. 
  • Indo kratom má naopak minimální stimulační účinky, za to ale skvěle působí pro navození klidu a vnitřní pohody. Jedná se o slabší typ kratomu. Obecně jsou indické odrůdy známé tím, že zvyšují relaxaci, zmírňují bolest a podporují pocit pohody. Předpokládá se, že pomáhají při úzkosti.
  • Balijský kratom má načervenalou barvu a věří se, že poskytuje účinnou úlevu od bolesti. Podle uživatelů je ze všech kmenů kratomu nejvíce "opioidní". Může pomoci zmírnit stavy související s bolestí, jako jsou deprese nebo chronická bolest.
  • Bornejský kratom má podle všeho v porovnání s ostatními kmeny více sedativní účinek. Může se používat k léčbě úzkosti a stresu.
  • O kratomu z Malajsie, včetně odrůd zeleného, červeného a bílého kratomu, se říká, že poskytují rovnováhu mezi stimulačními a sedativními účinky. Uživatelé uvádějí zlepšení nálady, úlevu od bolesti a zvýšení energie a soustředění.

Dělení kratomu dle barvy žilnatiny listů

 

Podle barvy žilnatiny listů se kratom dělí na tři hlavní druhy: zelený, bílý a červený. A také žlutý, který ale nejčastěji vzniká specifickým způsobem sušení. Existují potom ale samozřejmě i nejrůznější „mixy“ těchto základních barev.

 

  • Zelený kratom: Sklízí se ze střední a spodní části stromu; tyto listy jsou nejmladší z hlediska zralosti a suší se nejkratší dobu. Zelený kratom může dodávat energii, lepší soustředění s jasnou myslí, může také pomoci uvolňovat stres a zlepšovat náladu. Tento druh je často oblíbený mezi těmi, kteří zažívají sociální úzkost nebo hledají soustředěnou energii a lepší náladu po celý den. 

 

  • Bílý kratom: Kratom, který není ještě plně zralý. Sklízí se ze středu stromu, když jsou listy v polovině svého životního cyklu. Bílý kratom je známý pro své stimulující účinky a dokáže efektivně zvýšit míru energie.

 

  • Červený kratom: jedná se o listy kratomu sklízené z vrcholu stromu; tyto listy jsou nejzralejší, protože jsou na stromě ponechány nejdéle a dostává se na ně nejvíce slunce. Proces sušení je u červeného kratomu také delší než u bílého nebo zeleného kratomu. Říká se, že červený kratom mívá sedativní účinky a je často používán k relaxaci a zmírnění bolesti.

 

  • Žlutý kratom: Jedná se buď předčasně červenou žilnatinou listů, nebo za žlutou barvu může speciální proces sušení. Tento druh může poskytovat mírné fyzické pocity a zároveň potenciálně nabízet jasné soustředění a klid. Žlutý kratom by mohl být ideální pro zlepšení nálady, většího uvolnění a klidu.

 

Jak se Kratom používá a jak je to s dávkováním?

 

Tradičně se listy kratomu žvýkaly, vařil se z nich čaj nebo se používaly při vaření. Dnes se kratom suší a rozmělňuje v tabletách nebo se drtí a kouří jako tabák nebo marihuana.  

 

Jak už víš, účinky kratomu závisí na vybrané odrůdě, barvě žilkování i zvolenému dávkování. 

 

  • Při nižších dávkách je to stimulant, po kterém se budeš pravděpodobně cítit energičtější. Nejčastěji u uživatelů objevuje zvýšený pocit energie, vyšší bdělost, navýšení libida a zrychlený srdeční tep. 
  • Při vyšších dávkách tě může uspat nebo uvést do stavu podobného snění. Mezi účinky vyšších dávek kratomu se často řadí pocity uvolnění, úleva od bolesti nebo navození klidnějšího duševního stavu. 

 

Účinky kratomu obvykle začínají 10-30 minut po požití a mohou trvat přibližně 2-5 hodin, v závislosti na dávce a individuální citlivosti.



Kategorie

Dávka

Účinek

Nízká až střední

1 g až 5 g

  • Zvýšená energie 
  • Lepší soustředění

Vysoká 

5 g až 15 g

  • Úleva od bolesti
  • Opioidům podobné „opojení“
  • Zvýšené riziko nežádoucích účinků

Riziková

15 g a více

  • Sedace
  • Zvýšené riziko závažných nežádoucích účinků

 

Je důležité zmínit, že kratom není stále dostatečně prozkoumaný, takže je obtížné zjistit, co představuje nízkou nebo vysokou dávku kratomu a kolik kratomu je pro konkrétního uživatele příliš mnoho. Před užíváním Kratomu se proto poraď se svým lékařem, ať víš, zda zda je to pro tvé konkrétní potřeby nezbytné a taky ať znáš bezpečné dávkování.

 


Dávkování Kratomu se liší podle individuálních potřeb a tolerance. Začátečníkům se doporučuje začít s nízkou dávkou (1-2 gramy) a postupně ji zvyšovat podle potřeby. Je důležité sledovat reakce těla a nepřekračovat dávku 15 gramů denně.


 

Co se týče síly účinků kratomu, mezi nejsilnější odrůdy patří Maeng da. Vzhledem k barvě žilkování na listech, obecně se za nejsilnější považuje červený kratom s červeným žilkováním

Existuje „bezpečný“ způsob užívání kratomu?

Pro minimalizaci rizik je důležité:

  • Začít s nízkými dávkami: Obecně se začátečníkům doporučuje začít s dávkou maximálně 1-2 gramy.
  • Nepřekračovat doporučené dávky: Obvyklé dávkování pro mírné účinky je 1-5 gramů, pro střední účinky 5-10 gramů a pro silné účinky nad 10 gramů. Od 15 gramů už jsou obecně vysoká rizika nechtěných vedlejších účinků.
  • Vyhnout se kombinaci s jinými látkami: Zvláště s alkoholem a opioidy.
  • Monitorovat zdravotní stav: A konzultovat užívání kratomu s lékařem, zejména pokud bereš jiné léky nebo máš zdravotní problémy.

Kratom nepoužívej denně, ať se vyhneš zvýšené toleranci na látku a také závislosti. Doporučuje se užívat kratom maximálně 2-3krát týdně a dělat pravidelné „kratomové přestávky“.

 Jaké jsou vedlejší účinky užívání kratomu? 

 

Vše má dvě strany mince – i užívání kratomu. Ten s sebou nese krom pozitivních účinků na organismus také širokou řadu vedlejších účinků.

  • Mezi krátkodobé vedlejší účinky může patřit:

Nevolnost a zvracení, zácpa, sucho v ústech, ztráta chuti k jídlu, závratě a ospalost, zvýšené pocení, nespavost, bolesti hlavy a vzácně i halucinace či zmatenost.

  • Možné vedlejší účinky při dlouhodobém užívání:

Vyšší tolerance na poskytovanou dávku, vznik fyzické či psychické závislosti, abstinenční příznaky (neklid, úzkost, svalové křeče…), změny nálad (rozvoj deprese či úzkostí), poškození jater, zvýšený krevní tlak a srdeční tep, problémy s trávicím systémem… 

 


Kdo by se měl užívání kratomu rozhodně vyhnout? Těhotné a kojící ženy a lidé se závažnými zdravotními potížemi, jako jsou srdeční onemocnění, problémy s játry nebo ledvinami. Tyto skupiny by se měly kratomu vyhnout obloukem. Zároveň může kratom silně reagovat s řadou léků, včetně sedativ, antidepresiv a léků proti bolesti, což může zvýšit riziko vedlejších účinků nebo předávkování. Pamatuj, že před užíváním kratomu je opravdu dobré se nejprve poradit s lékařem.



Je kratom v Česku legální?


V České republice je kratom legální
. Není zařazený do seznamu zakázaných látek a je možné ho volně nakupovat, prodávat a používat. Přestože je ale legální, je pořád důležité sledovat případné změny v legislativě, protože postoje k podobným látkám se mění jako počasí. 

Co se týče jiných zemí, právní předpisy týkající se kratomu se velmi liší. V některých zemích je kratom zcela legální, v jiných je regulován nebo zakázán. Například v Thajsku, odkud kratom původně pochází, byl dlouho zakázán, ale nyní je regulovaný pro lékařské použití. V USA je jeho legalita různá podle států.

Mezi asi nejčastější nedorozumění ohledně kratomu patří to, že je zcela bezpečný, bez vedlejších účinků a že není návykový. Což jak už teď víš, je velký omyl. Přestože se jedná o přírodní produkt, kratom může mít řadu vedlejších účinků a při nadměrném užívání může být také silně návykový.  

Vzhledem k jeho nebezpečným zdravotním účinkům – a velmi reálnému riziku, že se ti do rukou dostanou nekvalitní a kontaminované kratomové produkty – doporučujeme být s kratomem opatrní.

Pokud ti nicméně kratom opravdu přirostl k srdci, vždy (!!) ho užívej s mírou a hlavně používej selský rozum. Zároveň dbej na to, ať kupuješ kratom pouze od důvěryhodných dodavatelů, kteří poskytují laboratorní testy na čistotu a obsah alkaloidů. 



Zdroje:

[1] Guido Huisman, Maximilian Menke,Oliver Grundmann,Rudy Schreiber, Natasha Mason (2023) Examining the Psychoactive Differences between Kratom Strains

https://www.mdpi.com/1660-4601/20/14/6425

 

[2] Luisa Boffaa, Corrado Ghèb, Alessandro Bargea, Giampiero Mucciolib, Giancarlo Cravotto (2018) Alkaloid Profiles and Activity in Different Mitragyna speciosa Strains

https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/1934578X1801300904

 

[3] Carly Vandergriendt (2018) Can You Use Kratom for Depression and Anxiety?

https://www.healthline.com/health/depression/kratom-for-depression#dosage

 

[4] Lauren Silva (2024) What Is Kratom? Uses, Side Effects And More

https://www.forbes.com/health/supplements/kratom/

 

[5] Cleveland Clinic (2021) What You Should Know About Kratom

https://health.clevelandclinic.org/what-is-kratom

 

Používáme ověření věku Adulto