ROZVOZ OBJEDNÁVEK PO PRAZE NAD 1499 KČ ZDARMA

Regulace THC v Česku: Co se mění a co to znamená pro tebe?

V České republice se kolem regulace THC a konopí pořád něco děje. Zatímco se na světové scéně rozjíždí legalizace ve velkém, u nás to zatím vypadá spíš jako hra na přetahovanou. Na jedné straně vidíme náznaky větší tolerance, na druhé přicházejí nová pravidla, která mohou pro někoho znamenat problém. Takže jak to vlastně teď vypadá s THC u nás? Co si můžeš legálně dovolit a co ti hrozí, když to přeženeš? A co na to stát? 

Připravili jsme pro tebe takový podrobnější přehled, tak se pohodlně posaď a dej se do čtení.

 

Vývoj legalizace v kostce

 

Kdo by to byl řekl, že se legalizace marihuany v Česku posune tak daleko?

  • Od roku 2010, kdy jsme poprvé zakotvili v dekriminalizaci držení malého množství marihuany, jsme ušli dlouhou cestu. Držet 15 gramů sušeného pokladu nebo pět rostlin bylo považováno za přestupek, a teď? Teď už je to jaksi... komplikovanější. Limity byly sice odstraněny, ale to neznamená, že se nevyplatí mít se na pozoru.

  • V dubnu 2013 byla legalizována marihuana pro léčebné účely. Lékaři mohli konečně předepsat konopí pacientům trpícím závažnými zdravotními problémy, jako jsou roztroušená skleróza, rakovina nebo chronické bolesti.

  • Novela zákona v roce 2022 přinesla další rozšíření možností pěstování a vývozu konopí, a to jak pro léčebné, tak technické účely. Tato změna usnadnila procesy týkající se nakládání s konopím a zlepšila podmínky pro pěstitele.

Ale pozor – vypadá to, že tohle není konečná! 

  • S pokračujícím vývojem byla v květnu schválena sněmovna zákon o psychomodulačních látkách, kam patří i konopí s nízkým obsahem THC. Pokud by vše dopadlo podle plánu, měl by zákon vstoupit v platnost již 1. ledna 2025

Česká vláda navíc podle všeho plánuje zavést úplnou legalizaci konopí, což by zásadně změnilo pravidla hry!

 

Co přináší plánovaná legalizace marihuany?

Ano, je to tak – česká vláda zvažuje úplnou legalizaci marihuany, což by umožnilo nejen volné užívání, ale i regulovaný prodej marihuany na trhu. Taková změna by mohla přinést do státního rozpočtu až 15 miliard korun ročně, jak uvádí studie Centra ekonomických a tržních analýz (CETA). 

Jak by to mohlo vypadat?

Předložený návrh zákona o nakládání s konopím by se snažil:

 

  • legalizovat samopěstování konopí pro vlastní potřebu, 
  • zavést systém udělování licencí 
  • a sledování od semínek po prodej 
  • a zřídit pěstitelská sdružení – konopné společenské kluby (inspirace z Německa).

 

Co je však zásadní, návrh zákona jde také o krok dále než jeho německý protějšek a v úvodních odstavcích navrhuje, že k účinnému řešení nelegálního trhu je zapotřebí již několikrát zmíněný „regulovaný trh s konopím“.

 

Podrobnosti o tom, jak by to mohlo probíhat jsme vám napsali do rámečku, pokud spěcháš, přeskoč rovnou na povolený limit držení konopí.

⬇ 

 


Návrh lze rozdělit do tzv. kapitol, které zahrnují dekriminalizaci držení malého množství konopí, vlastní pěstování konopí pro vlastní potřebu a sdílené konopné kluby či „specializovaná konopná zařízení“, jimiž se fakticky rozumí výdejny.
 
K účinnému sledování a regulaci těchto samostatných kapitol byl navržen systém sledování „od semínka k prodeji“, podobný tomu, který se v současné době testuje ve Švýcarsku.
 
Tento systém bude „vysoce anonymní“ a přístup k nezpracovaným údajům bude mít pouze správce. Pro nakládání s konopím v jakékoliv formě je nutné, aby se osoba v systému zaregistrovala a byla jí vydána karta obsahující „unikátní identifikátor“, který prokáže její oprávnění nakládat s konopím.
 
Osoby oprávněné nakládat s konopím budou rozděleny do tří skupin: 
 
  • osoby pěstující konopí pro vlastní potřebu, 
  • registrovaní členové konopných sdružení 
  • a uživatelé, kteří získávají konopí ve specializovaných zařízeních.
 
Držitelé licencí musí zaplatit poplatek za žádost ve výši 2 000 Kč, který půjde do státního rozpočtu, musí být starší 18 let a současně mohou být držiteli licence pouze pro jednu z těchto skupin.
 
Budou zavedena přísná omezení pro místa, kde mohou být umístěny výdejny nebo sdružení, a zároveň bude zaveden zákaz reklamy související s konopím. Kromě toho se jako hlavní kontrolní orgán navrhuje Úřad vlády vzhledem k jeho „kompetencím v oblasti protidrogové politiky“.

 

  • Povolený limit držení konopí: Hranicí mezi přestupkem a trestným činem má být překročení počtu pěti rostlin. Doma bude možné legálně přechovávat až 50 gramů sušiny konopí, mimo domov 25 gramů. Nová pravidla by tedy výrazně uvolnila regulaci a legalizovala osobní držení a pěstování pro vlastní potřebu.

  • Licencovaný prodej: Pokud se podaří plán prosadit, Česko by se přidalo k zemím jako Kanada nebo USA, kde je marihuana legálně prodávána pod státní kontrolou. Prodej by mohl být omezen pouze na licencované obchody, a bylo by potřeba zajistit jasnou regulaci kvality, daní a distribuce.

 

Co by mohla přinést legalizace z ekonomického hlediska?

Zopakujeme to znovu – cca 15 miliard ročně! To není malá částka, a právě finanční přínos je jedním z hlavních argumentů pro legalizaci. Peníze, které by stát získal na daních z legálního prodeje marihuany, by mohly být použity třeba na financování zdravotnictví nebo školství. Navíc by legalizace znamenala i zlepšení kontroly nad kvalitou produktů a snížení černého trhu.

Dalším benefitem je fakt, že by legalizace ulevila i soudnímu systému. Místo toho, aby se policie a soudy zabývaly drobnými přestupky spojenými s marihuanou, mohly by se zaměřit na vážnější kriminalitu. A pro tebe by to znamenalo, že můžeš v klidu pěstovat svoje vlastní rostliny bez obav, že ti zaklepou na dveře.

Drzé překážky na cestě

I když to všechno zní slibně, cesta k legalizaci je plná překážek. Kritici varují před možnými riziky spojenými s nadužíváním marihuany, zejména mezi mladými lidmi. Zastánci tvrdší regulace se obávají, že legalizace může vést ke zvýšení kriminality, a že stát možná nebude schopen dostatečně kontrolovat kvalitu a bezpečnost prodávaných produktů.

Navíc není jasné, jak rychle se podaří změny prosadit. I když je vláda v tomto směru aktivní, politické tahanice můžou všechno zdržet. Takže i když budoucnost vypadá zeleně, je dobré zůstat nohama na zemi a počítat s tím, že to může chvíli trvat.

Co to znamená pro tebe?

V současné chvíli platí, že si můžeš užívat produkty s THC do 1 %, což zahrnuje hlavně technické konopí a CBD. Ale pokud bude legalizace marihuany schválena, budeš si moci legálně pořídit produkty s vyšším obsahem THC, pěstovat svoje vlastní rostliny a marihuanu legálně užívat. Pokud jsi fanouškem konopí, připrav se na to, že za pár let se český konopný trh může výrazně změnit.

Mezitím si ale nezapomeň hlídat, co kupuješ, a pokud chceš mít jistotu, že jsi v mezích zákona, zůstaň u našich produktů s CBD a těch s nízkým obsahem THC. Jsou 100% legální a tvoje pohoda je zaručena.

 

V CaliFarms myslíme na všechno, proto krom výroby těch nejkvalitnějších konopných produktů nyní také zajišťujeme rozvoz našich sběratelských kousků po celé Praze. I konopí s obsahem THC do 1 %.

 

Díky Canna Busu ti tak můžeme konopné produkty dovézt rychle a bez starostí třeba do parku!

 

 

Zdroje:

  1. Newstream: Legalizace marihuany by českému rozpočtu přinesla miliardy ročně
  2. ČT24: Ministerstvo navrhlo podmínky pro legální pěstování konopí
  3. Business Of Cannabis: Leaked Documents: Czech Republic Plans Full Commercial Cannabis Market
  4. Deník N: Vláda plánuje regulaci konopí
  5. Zákony pro lidi

 

Používáme ověření věku Adulto