ROZVOZ OBJEDNÁVEK PO PRAZE NAD 1499 KČ ZDARMA

Novinka CBG9! Unikátní objev mezi kanabinoidy, který přináší mnoho výhod

CBG9 je jedním z velmi zajímavých nových objevů ve světě kanabinoidů, obrovské skupiny bioaktivních sloučenin, které se nacházejí v rostlině konopí. Zatímco většina z vás možná slyšela o THC a CBD, CBG9 se dostává do centra pozornosti jako taková trochu „zvláštní“ varianta kanabigerolu (CBG). A my se v dnešním článku podíváme na to, proč. 

 

Co je CBG9 a jaký je jeho původ?

 

Kolem CBG9 je v současné době mnoho otázek a to primárně proto, že je jeho výzkum stále takříkajíc „v plenkách“. Někteří se domnívají, že se jedná o fytokanabinoid, který se přirozeně nachází v rostlině konopí, a že je možné CBG9 extrahovat přímo z rostliny. Jiní tvrdí, že se jedná o sloučeninu, která se vytváří v laboratoři z jiných dostupných prekurzorů, a proto nese označení (polo)syntetický kanabinoid. 

 

Jaká je pravda?

 

Zatím s jistotou víme jen to, že na rozdíl od jiných kanabinoidů netvoří CBG9 krystalky, a proto může být méně náchylný k degradaci a mít delší trvanlivost. Taky se podle všeho snáze zpracovává a vzhledem ke své tekuté formě by mohl mít i vyšší biologickou dostupnost

Jak se CBG9 vyrábí?

 

CBG9 se získává extrakcí z rostliny konopí. Proces zahrnuje extrakci surových kanabinoidů pomocí metod jako je CO2 extrakce nebo extrakce pomocí rozpouštědel. Po extrakci je třeba kanabinoidy dále čistit a izolovat. Jelikož ale CBG9 není běžně přítomný v konopí ve vysokých koncentracích, může být jeho izolace poměrně nákladná a složitá. Kvůli tomu, že se CBG9 v konopí vyskytuje pouze ve stopových množstvích, tak je prakticky nemožné ho extrahovat přímo z rostliny konopí v množství, které by uspokojilo komerční poptávku. 

 

Většina produktů se proto obvykle vyrábí z jiných, snadněji dostupných kanabinoidů, jako je CBD. Potenciální účinky CBG9 však za podobnou „dřinu“ stojí. Však počkej, za chvíli se k nim dostaneme. 

 

Na rozdíl od známějších kanabinoidů, jako jsou například THC a CBD, toho o CBG9 zatím tolik nevíme. Jeho chemická struktura a způsob, jakým interaguje s endokanabinoidním systémem těla, je stále předmětem výzkumu. 

 

Abychom si proto udělali lepší obrázek o tom, jaké účinky CBG9 nabízí, musíme se nejprve mrknout na jeho „bratrance“ – CBG (kanabigerol).

Co víme o kanabinoidu CBG? 

 

CBG se s oblibou označuje jako „mateřský kanabinoid“, protože je prekurzorem mnoha dalších kanabinoidů, včetně THC a CBD. CBG je ve skutečnosti prvním kanabinoidem, který rostlina konopí produkuje ve fázi klíčení. 

 

Jak to funguje v praxi?

Všechny kanabinoidy začínají nejprve ve formě 2-karboxylové kyseliny nazývané kyselina kanabigerolová (CBGa), než se rozloží na THCa, CBDa, CBCa. V konečné fázi se tyto formy kanabinoidů přeměňují působením tepla nebo ultrafialového světla na THC, CBD, CBCa a další.

 

Po přeměně zbývá jen malé množství CBGa – méně než jedno procento. 

 

A když konopí zahájí proces dekarboxylace, všechny tyto sloučeniny vypustí své karboxylové kyseliny a stanou se kanabinoidy, které běžně známe. Včetně THC, CBD, CBC a CBG. No prostě kouzlo.

 

Protože zralá rostlina konopí obsahuje (podobně jako CBG9) nízké hladiny CBG, její extrakce vyžaduje mnohem více úsilí ve srovnání s CBD. Pěstitelé by buď potřebovali sklidit konopí dříve, než plně dozraje, nebo vypěstovat dostatek rostlin konopí, aby během procesu extrakce poskytly značné množství CBG. 

 

CBG interaguje (podobně jako CBD) s kanabinoidními receptory v endokanabinoidním systému (ECS). Tento systém hraje klíčovou roli v regulaci různých fyziologických procesů, včetně nálady, spánku, imunity a reakce na stres. Obě tyto sloučeniny nejsou psychoaktivní a přispívají k celkové pohodě. Často se používají ke zmírnění příznaků bolesti, potíží se spánkem nebo v boji proti stresu.

 

Jedna studie také uvádí, že CBG vykazuje schopnost snižovat zánět. Studie z roku 2022 naznačila, že akutní podávání CBG snižuje krevní tlak u myší. Jiné studie na hlodavcích zjistily, že kanabigerol u některých myší stimuloval chuť k jídlu a způsobil, že snědly až 2krát více potravy než obvykle, zatímco u jiných se žádná změna neprojevila.

 

Chceš se o CBG dozvědět víc? Na blogu k němu máme krásný článek, kde najdeš rozdíly, účinky i použití

 

Trocha „vědečtiny“ na zamotání hlavy

 

CBG9 znamená kanabigerol-9, přičemž číslo „9“ ve slově CBG9 označuje specifickou variantu, která se může od ostatních forem CBG lišit svou chemickou strukturou nebo specifickými vlastnostmi.

 

Jinak je celý název CBG9 podle IUPAC (The International Union of Pure and Applied Chemistry):  2-[(2E)-3,7-dimethylocta-2,6-dienyl]-5-pentyl-benzen-1,3-diol. Což musíš uznat, zní na první pohled poněkud děsivě. Takže my volíme označení CBG9. 

 

Ačkoli CBG a CBG9 pocházejí ze stejného prekurzoru, zdá se, že se na endokanabinoidní systém vážou různými způsoby. Konkrétně CBG9 má větší afinitu k receptorům CB1 a CB2, které se nacházejí po celém těle a které jsou součástí endokanabinoidního systému, jenž prokazatelně hraje roli ve fyziologických funkcích.

 

CBG má tendenci vykazovat takzvané širokospektrální účinky. CBG9 je oproti tomu zkoumán, protože se zdá, že má v těchto oblastech větší účinnost a potenciálně nabízí i cílenější terapeutické účinky. Rozdíly v jejich strukturním složení mohou způsobit, že jeden z nich je více či méně biologicky dostupný nebo lépe metabolizovaný organismem.

Jaké jsou potenciální terapeutické vlastnosti CBG9?

 

Zkušenosti i vědecké studie naznačují, že deriváty kanabinoidů mají obvykle podobný typ účinku jako jejich původní sloučeniny (prekurzory), ale vyšší účinnost. (Například hydrogenovaná verze CBD, kanabinoid H4CBD, se označuje jako „posílená“ forma kanabidiolu). Na základě této hypotézy se očekává, že účinky CBG9 budou podobné účinkům CBG, ale pravděpodobně budou intenzivnější.

 

Předběžné studie naznačují, že může hrát roli při léčbě zánětlivých onemocnění, zmírňování chronické bolesti a v boji proti bakteriím odolným vůči antibiotikům – podobně jako „staré dobré“ CBG. Výzkum je zatím v počáteční fázi, ale výsledky jsou slibné.

 

CBG9 zároveň nemá psychoaktivní vlastnosti, což znamená, že na rozdíl od popupárního THC nevede k omamnému účinku ani jinak nemění vnímání. Díky tomu je CBG9 atraktivní alternativou nejen pro lékařské účely – neovlivňuje totiž kognitivní funkce uživatelů.

Protizánětlivé vlastnosti

 

Jednou z hlavních výhod CBG9 jsou jeho potenciálně silné protizánětlivé účinky. To je zvláště zajímavé pro léčbu zánětlivých stavů, jako jsou některá střevní onemocnění. Současný výzkum naznačuje, že CBG9 může pomoci regulovat zánětlivé procesy v těle, což může vést ke zmírnění příznaků.

Úleva od bolesti

Schopnost CBG9 zmírňovat bolest by mohla být vítanou zprávou pro lidi trpící chronickou bolestí. První výzkumy ukazují, že CBG9 může ovlivnit způsob, jakým vnímáme bolest, a to bez závažných vedlejších účinků, které jsou často spojeny s opioidními léky proti bolesti. To z něj činí potenciální alternativu pro ty, kteří hledají přirozenější způsob léčby bolesti.

Antibakteriální účinky

V neposlední řadě může mít CBG9 také antibakteriální účinky. To je zajímavé zejména v době, kdy jsou rezistentní kmeny bakterií velkým problémem. CBG9 by mohl hrát roli při vývoji nových léčebných postupů proti těmto rezistentním bakteriím, a tím významně přispět k ochraně veřejného zdraví.

 

Ačkoli jsou současné výsledky výzkumu slibné, věda o CBG9 je stále v plenkách. K úplnému potvrzení zdravotních přínosů a k pochopení toho, jak přesně CBG9 těchto pozitivních účinků dosahuje, jsou zapotřebí další studie. Potenciál CBG9 v medicínských aplikacích však zůstává nepopiratelný a otevírá dveře vzrušujícím budoucím objevům.

 

Nežádoucí účinky CBG9 a další rizika

 

CBG9 je obecně dobře snášen (podobně jako CBD), ale jako u každého doplňku stravy, jiných kanabinoidů nebo léku se u některých jedinců mohou vyskytnout nežádoucí účinky – jako třeba sucho v ústech, snížený krevní tlak, ospalost nebo interakce s jinými léky. Současný výzkum CBG9 je omezený, proto je důležité postupovat opatrně a v případě jakýchkoliv obav se poradit s lékařem

 

Intenzita vedlejších účinků bude záviset na několika faktorech, jako je zdravotní stav, tělesné proporce, imunita, citlivost, tolerance, věk, zdravotní stav, účinnost a další.

 

Odborníci se shodují, že přírodní kanabinoidy jsou pro lékařské a rekreační použití bezpečné, zatímco u (polo)syntetických kanabinoidů naopak často nelze prokázat jejich čistotu a bezpečnost. Proto je důležité vybírat si důvěryhodný zdroj. 

 

Obecně platí, že (polo)syntetické sloučeniny mohou být mnohem silnější než přírodní, což zvyšuje potenciální riziko intoxikace a předávkování, které může vyústit v "bad trip".  U některých uživatelů se mohou objevit negativní psychické účinky, zejména úzkost, panika, paranoia a halucinace.

Jak se CBG9 používá?

 

CBG9 je nyní na vzestupu, zejména pokud jde o wellness a alternativní produkty pro podporu zdraví. Dá se užívat různými způsoby: Jako olej, v kapslích, jako tinkturu nebo dokonce i jako krém, který si naneseš lokálně přímo na pokožku. To, co ti vyhovuje nejlépe, záleží pouze na tvých preferencích a na tom, čeho chceš s užíváním konopí dosáhnout.

 

  • Oleje a tinktury: Rychle se vstřebávají do těla. Jednoduše si je kápneš pod jazyk, necháš minutku působit a bum, účinek se dostaví prakticky okamžitě.
  • Kapsle: Ideální, pokud chceš hrát na jistotu s množstvím. Snadno se polykají a jsou velmi praktické.
  • Na kůži: Krémy a masti s CBG9 jsou hitem pro určité oblasti, jako je podrážděná pokožka nebo svaly v tenzi.

Tipy na dávkování CBG9

 

Najít ideální množství CBG9 je tak trochu detektivní práce – záleží na mnoha věcech, jako je tvůj věk, váha a co přesně chceš řešit. Níže jsme proto sepsali několik tipů, které ti pomůžou se zorientovat:

 

  • Začni v malém: Začni s malým množstvím, řekněme 5-10 mg CBG9, a uvidíš, jak to půjde.
  • Pozoruj se a upravuj množství: Zkontroluj, jak tvé tělo reaguje, a uprav dávku nahoru nebo dolů. Dej si několik dní nebo dokonce týdnů na to, ať víš, co ti nejlépe sedí.
  • Nech si poradit: Pokud váháš nebo už užíváš jiné přípravky, je nejlepší se předem poradit s odborníkem, např. lékařem nebo lékárníkem.

 

Je důležité nespěchat a naslouchat svému tělu. Výzkum CBG9 je zatím na začátku, ale dosavadní poznatky jsou poměrně pozitivní. 

Je CBG9 legální?

 

CBG9 se stejně jako ostatní kanabinoidy pohybuje v šedé zóně, která do značné míry závisí na místě, kde žiješ. Některé země a regiony mají ke konopí a jeho derivátům liberálnější přístup, zatímco jiné zaujímají přísnější stanovisko. Je důležité si uvědomit, že legálnost může záviset nejen na samotném kanabinoidu, ale také na jeho původu (např. zda je získán z konopí nebo marihuany) a koncentraci dalších kanabinoidů, jako je THC.

 

Co se týče Česka, tak přestože 6. března 2024 vešlo v účinnost nařízení vlády č. 52/2024 Sb., měnící nařízení vlády č. 463/2013 Sb., o seznamech návykových látek a zakazující prodej některých kanabinoidů (například HHC, HHC-O či THCP), CBG9 nespadá na seznam zakázaných látek a je tedy stále legální. Vzhledem k tomu, že účinky CBG9 nebyly dostatečně prozkoumané, tak je ale třeba se s tímhle konopným nováčkem seznamovat pozvolna.

Jak by mohla vypadat budoucnost CBG9?

 

Věda o CBG9 a dalších kanabinoidech se rychle vyvíjí. Výzkumníci se noří hluboko do tajemství těchto sloučenin, aby plně pochopili jejich potenciál. Současné studie se zaměřují na jedinečné vlastnosti CBG9, od jeho protizánětlivých a bolest tišících účinků až po jeho možné antibakteriální schopnosti. Zvláště zajímavý je výzkum zabývající se neuroprotektivními účinky CBG9, což znamená, že by mohl chránit mozek před poškozením.

 

Další zajímavou oblastí výzkumu je zkoumání, jak by CBG9 mohl pomoci při léčbě kožních onemocnění díky svým potenciálním protizánětlivým a antibakteriálním účinkům. Všechny tyto výzkumné trendy naznačují, že by CBG9 mohl v budoucnu hrát důležitou roli v různých oblastech medicíny.

 

Lékařský potenciál CBG9

 

Lékařský potenciál CBG9 je obrovský. Ačkoli je výzkum teprve v počátcích, již nyní existují náznaky, že by CBG9 mohl být užitečný při léčbě řady stavů a onemocnění. Patří mezi ně chronické bolestivé stavy, zánětlivá onemocnění, některé formy epilepsie a možná i boj s bakteriálními infekcemi, které jsou odolné vůči běžným antibiotikům.

 

Pravděpodobně nejzajímavější potenciál CBG9 spočívá v jeho možných neuroprotektivních vlastnostech. To by mohlo znamenat, že v budoucnu by CBG9 mohl hrát roli v léčbě nebo prevenci neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba.


Shrnutí na závěr

 

Závěrem lze říci, že CBG9 představuje fascinující oblast výzkumu a aplikace kanabinoidů. Jeho všestrannost a řada potenciálních zdravotních přínosů, od protizánětlivých a bolest tišících vlastností až po možné antibakteriální a neuroprotektivní účinky, z něj činí kanabinoid s pozoruhodným potenciálem. Rozdíly v účincích a aplikacích ve srovnání s jinými kanabinoidy, jako jsou CBD a THC, podtrhují jedinečnost CBG9 a jeho význam pro lékařský výzkum a aplikace.

 

Nejdůležitější je, aby výzkum CBG9 i nadále pokračoval a aby vědecká komunita i veřejnost byly v obraze, pokud jde o vývoj a pochopení tohoto slibného kanabinoidu. Budoucnost CBG9 je zářná a má potenciál změnit svět medicíny a způsob, jakým o konopí a jeho složkách přemýšlíme. Je stále vzrušující sledovat, jak se bude CBG9 a výzkum kanabinoidů jako celek vyvíjet a jaké nové objevy a aplikace nás čekají.

 

V tomto smyslu je CBG9 více než jen dalším kanabinoidem; je symbolem pokračujícího vývoje výzkumu konopí a jeho potenciálu mít pozitivní dopad na zdravotní péči a pohodu mnoha lidí. Zůstaňme tedy zvědaví a otevření, ale přistupujme ke každému kanabinoidu s respektem. 



Zdroje:


https://lordofcbd.fr/en/decouverte-du-cbg9-un-cannabinoide-prometteur-aux-multiples-bienfaits/

 

https://hhcfriends.de/en/blogs/news/cbg9

 

https://www.canatura.com/a/what-is-cbg9-and-what-are-its-origins-and-effects

 

Používáme ověření věku Adulto