ROZVOZ OBJEDNÁVEK PO PRAZE NAD 1499 KČ ZDARMA

NEWS! Brazílie dekriminalizovala držení marihuany pro osobní spotřebu

Dámy a pánové, držte si jointy – Brazílie se stala největší zemí, která dekriminalizovala marihuanu! Nejvyšší soud odhlasoval zrušení trestních sankcí za držení až 40 gramů marihuany pro osobní spotřebu. Jedná se tedy o nejnovější „gesto“ rostoucí globální akceptace této rostlinky. Má to však svoje „ale“. Zajímá tě, co tahle brazilská novinka znamená v praxi, jaké jsou podmínky dekriminalizace nebo jak se k tématu staví zbytek světa? Tak pokračuj ve čtení a uvidíš. 

 

Brazílie ve středu 26. června 2024 dekriminalizovala marihuanu pro osobní potřebu, čímž se tato země stala největším státem (počet obyvatel je cca 217 milionů), který takové opatření přijal. 

Jaké jsou nové podmínky dekriminalizace a jak to bylo dřív?

 

Nejvyšší soud Brazílie rozhodl, že Brazilci mohou beztrestně vlastnit až 40 gramů marihuany (což je jen pro představu zhruba množství, které by vystačilo na 80 jointů) nebo šest samičích rostlin jako hranici, která odlišuje běžného uživatele od překupníka. Toto rozhodnutí by mělo platit cca následující rok a půl.

 

Soud požádal brazilský Kongres a zdravotnické orgány, aby následně stanovily trvalé množství marihuany, které mohou občané vlastnit. Prodej marihuany zůstává ale nadále trestným činem. 

 

V roce 2006 přijal brazilský Kongres zákon, jehož cílem bylo zvýšit tresty pro obchodníky s drogami a snížit je pro jejich uživatele. Zákon vyzýval k mírnějším formám trestů pro uživatele drog, jako jsou například veřejně prospěšné práce. Zákon byl ale dost nejasný a pro orgány činné v trestním řízení a soudy bylo obtížné určit, co je osobní užívání a co už zavání obchodování s drogami. Kritici tvrdí, že policie a státní zástupci zákon využívají k tomu, aby do vězení dostávali více uživatelů drog. 

 

Podle organizace Human Rights Watch se deset let po přijetí zákona zvýšil podíl vězňů zadržených kvůli drogám z 9 % na 28 %.

 

Podle právních analytiků si tisíce Brazilců odpykávají tresty odnětí svobody za držení množství marihuany, které je nižší než nově stanovená hranice. Zatím není úplně jasné, jaký vliv bude mít rozhodnutí na tyto rozsudky.

 

Brazílie dlouho zaujímala k drogám přísný trestněprávní přístup, takže její rozhodnutí fakticky povolit občanům kouřit marihuanu je součástí pozoruhodného posunu veřejného mínění a veřejné politiky v oblasti této drogy v posledních dvou desetiletích

Jak se k dekriminalizaci marihuany staví zbytek světa? 

 

Více než 20 zemí nyní dekriminalizovalo nebo legalizovalo rekreační užívání marihuany, většina z nich v Evropě a Americe. 

 

Z průzkumu provedeného třemi mezinárodními nevládními organizacemi (Release, International Drug Policy Consortium a Accountability International) vyplývá, že na světě existuje 34 zemí, které mají nějakou formu dekriminalizace drog na celém svém území. Krom toho mají Austrálie, Kanada a USA určité státy či provincie, které do jisté míry dekriminalizovaly držení a užívání omamných látek.

 


💡 ZAJÍMAVOST

Existují země, které přijaly podobná pravidla jako brazilský Nejvyšší soud a ukládají pokuty lidem přistiženým při držení nebo kouření marihuany na veřejnosti. Tak je tomu na Barbadosu, v Dominice, na Jamajce, v Trinidadu a Tobagu, v Lucembursku a v některých státech Austrálie. V Evropě dekriminalizovalo držení drog nejméně patnáct zemí, přičemž maximální povolené množství se liší mimo jiné u látek, jako je marihuana, kokain, heroin a MDMA. V případě marihuany se množství, které charakterizuje osobní užití, na kontinentu značně liší, od 5 gramů v Nizozemsku po 100 gramů ve Španělsku.


 

  • Mexiko legalizovalo marihuanu v roce 2021, Lucembursko tak učinilo loni a Německo v dubnu.

 

  • Kanada a Uruguay již několik let povolují licencovaný prodej marihuany. Mnoho dalších zemí dekriminalizovalo marihuanu, což znamená, že zrušily trestní postihy za držení malého množství této drogy, ačkoli technicky zůstává nelegální a úřady se stále zaměřují na překupníky.

 

V mnoha případech jsou podobné změny součástí širšího posunu politiky, která se snaží považovat užívání drog za snahu řešit nějaký zdravotní problém, nikoli za trestný čin.

 

  • Ve Spojených státech zůstává marihuana na federální úrovni nezákonná, ale státy si nyní mohou stanovit vlastní politiku. Od roku 2012, kdy voliči v Coloradu a Washingtonu poprvé schválili rekreační užívání marihuany, žije více než polovina Američanů ve státech, kde je marihuana legální.

 

Podle agentury Gallup se nyní 70 % Američanů domnívá, že marihuana by měla být legální, přičemž v roce 2000 to bylo 31 %.

 

Jaký je názor obyvatel na legalizaci? 

 

Brazílie má opačnou zkušenost. Ačkoli má tato země nyní mírnější federální politiku vůči marihuaně než Spojené státy, pro legalizaci této látky je mnohem méně Brazilců než Američanů.

 

Podle březnového průzkumu, kterého se zúčastnilo 2 000 lidí a který provedla brazilská agentura pro průzkum veřejného mínění Datafolha, se pro dekriminalizaci marihuany vyslovila méně než třetina Brazilců.

 

Podle Angely Me, vedoucí výzkumu Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu, přesto liberalizace v drogové politice vedla ke změně postojů v mnoha částech světa.

 


Brazilský nejvyšší soud dekriminalizoval marihuanu po téměř desetiletém projednávání soudního případu z roku 2009. Tento případ se týkal 55letého muže, který byl přistižen se 3 gramy marihuany, když byl ve vězení v São Paulu obviněn z jiného trestného činu. Byl odsouzen ke dvěma měsícům veřejně prospěšných prací, ale jeho právník se odvolal s argumentem, že trestání uživatelů drog porušuje brazilskou ústavu. 

Nejvyšší soud od roku 2015 odkládal rozhodnutí v této věci, protože se soudci neshodli na tom, jak rozlišovat mezi uživateli a překupníky, jaké drogy by měly být dekriminalizovány a kdo by měl být zodpovědný za stanovení protidrogové politiky. V úterý 25. června 2024 soud dospěl k většině a ve středu své rozhodnutí dokončil.


 

Neúspěšná protidrogová politika vede k organizovanému zločinu 

 

Brazilský drogový zákon stanoví, že nákup, přechovávání, přeprava nebo přenášení drog pro osobní potřebu je trestným činem, v tomto případě s mírným trestem. Každý soudce může rozhodnout, jaké množství nebo množství marihuany odpovídá osobnímu užívání nebo obchodování s drogami. Podle vrcholných soudců, kteří hlasují pro dekriminalizaci, toto vnímání posiluje předsudky, zejména vůči chudým a černošským obyvatelům Brazílie. 

 

Předseda soudu Luís Roberto Barroso v rozhodnutí uvedl, že neschvaluje užívání marihuany, ale spíše uznává neúspěšnou protidrogovou politiku, která vedla k masovému uvězňování chudé mládeže a mnohé z nich uvrhla do organizovaného zločinu.

 

Studie ukázaly, že neúměrně trestaní jsou černošští muži. Jedna ze studií drogových případů v letech 2010-2020 v největším brazilském městě São Paulo ukázala, že policie klasifikovala 31 000 černošských Brazilců jako obchodníky s drogami v situacích, kdy běloši byli považováni za uživatele, jak uvádí Insper Institute of Education and Research.

 

Podle slov ředitele výzkumné skupiny, která zkoumá brazilský justiční systém, Cristiana Maronna: 

 


„Na barvě pleti záleží, když jde o to, jak se uplatňuje drogový zákon. Čím tmavší je vaše pleť, tím větší je šance, že budete obviněni z obchodování, a to i s malým množstvím“.


 

Jak tenká je hranice mezi držením marihuany a obchodováním?

 

Nejvyšší soud se ve svém rozhodnutí snažil vyjasnit hranici mezi držením a obchodováním. Soud uvedl, že z obchodování mohou být obviněni i lidé, u nichž se najdou jiné předměty běžně používané při prodeji drog, například váha.

 

Cristian Maronna také uvedl, že navzdory nové politice má Brazílie stále jedny z nejtvrdších protidrogových zákonů v Latinské Americe, které pomohly naplnit věznice v zemi. Brazílie má po Spojených státech a Číně třetí největší počet vězňů na světě.

 

Ještě před dokončením nové drogové politiky se na brazilské straně objevily snahy o její zrušení. Konzervativci v brazilském Kongresu prosazují návrh zákona, který by upravil ústavu tak, aby bylo jakékoli držení marihuany trestné.

 

Představitelé Kongresu prohlásili, že tato otázka by měla být ponechána na Kongresu a že většina zákonodárců je proti dekriminalizaci.




Zdroje:



[1] Folha de S. Paulo (2024) Decriminalization of Marijuana Aligns Brazil with 14 Countries

https://www1.folha.uol.com.br/internacional/en/brazil/2024/06/decriminalization-of-marijuana-aligns-brazil-with-14-countries.shtml

 

[2] Time.com (2024) Brazil’s Supreme Court Decriminalizes Marijuana Possession for Personal Use

https://time.com/6991948/brazil-marijuana-decriminalization-personal-possession-supreme-court-congress/

 

[3] The New York Times, Jack Nicas (2024) Brazil Becomes the Largest Nation to Decriminalize Marijuana

https://www.nytimes.com/2024/06/26/world/americas/brazil-marijuana-decriminalize-weed.html

 

Používáme ověření věku Adulto