ROZVOZ OBJEDNÁVEK PO PRAZE NAD 1499 KČ ZDARMA

10 OH HHC: Nová náhrada za zakázané HHC?

Svět kanabinoidů se neustále vyvíjí a objevují se nové deriváty, které posouvají hranice vědeckého výzkumu a terapeutického využití. A v samotném centru těchto inovací je nově i 10-OH-HHC (10-hydroxyhexahydrokanabinol), nedávný hydroxyderivát hexahydrokanabinolu (HHC). Ve světě konopí se šušká, že jde o velmi silný kanabinoid, a tak by se dala očekávat i silná afinita ke kanabinoidním receptorům CB1 a CB2 v endokanabinoidním systému. Po všemožných zákazech, kterých je dnes jako hub po dešti, by tato sloučenina mohla mít našlápnuto k tomu, stát se náhradou například HHC nebo THCP. Ale na jak dlouho? To ukáže čas...

 

Že nevíš, co je HHC? Tak nejprve mrkni na naše předchozích články. Jedná se o kanabinoid, který objevil v roce 1944 Roger Adams, když převedl THC na HHC procesem hydrogenace. Tento kanabinoid se v malém množství nachází v rostlině konopí, ale v dnešní době se vyrábí nejčastěji (polo)synteticky hydrogenací CBD.

 

Zpět už ale k 10-OH-HHC. 

 

(10-hydroxyhexahydrokanabinol) je relativně nový kanabinoid, který zatím není téměř vůbec prozkoumaný. Stejně jako mnoho jiných kanabinoidů pochází z rostliny konopí, konkrétně z přeměny tetrahydrokanabinolu (THC). A stejně jako mnoho dalších, i tento „kanabinoid“ si získal pozornost pro své potenciální terapeutické účinky; je však stále předmětem rozsáhlého výzkumu, aby bylo možné pochopit jeho úplný profil a dopad na zdraví.

Stručný pohled do historie kanabinoidů

 

Všeobecně se objev kanabinoidů datuje cca od počátku 20. století, přičemž nejvíce studovanými sloučeninami jsou (nepřekvapivě) THC a kanabidiol (CBD). Vývoj a syntéza 10-OH-HHC je novějším úspěchem ve výzkumu kanabinoidů. Vědci zkoumali různé deriváty THC, aby objevili nové sloučeniny, které by dokázaly nabídnout jedinečné výhody nových sloučenin, jež mají podobné účinky jako CBD nebo klasický THC.

 

 

Kdy byl 10-OH-HHC objeven?

 

Identifikace 10-OH-HHC, známého také jako 10 hydroxyhexahydrokanabinol, se datuje do roku 1980 díky týmu vedenému Raphaelem Méchouamem z Izraelského institutu pro biologický výzkum. Tehdy se zjistilo, že tato sloučenina má znatelné psychoaktivní účinky při dávkách 0,5 mg/kg a vyšších. Navzdory tomuto objevu nebyly provedeny žádné další studie této poněkud neobvyklé molekuly.

 

Teprve v roce 2015 se podařilo 10-OH-HHC plně izolovat týmu vědců z University of Mississippi pod vedením profesora A. Ahmeda. Tato studie se zaměřila na antimikrobiální vlastnosti hydrogenovaných derivátů HHC, jako je 10-OH-HHC.

 

Tento kanabinoid, který kanabinoidem ve skutečnosti zase tak úplně není, (více v podkapitolce níže) prošel pod drobnohledem všech laboratoří specializujících se na tvorbu polosyntetických kanabinoidů až do března 2023, kdy byla v USA zahájena jeho velkovýroba s cílem využít jeho psychoaktivních účinků a zásobovat jím země, jako je Japonsko, kde jsou zákony týkající se THC velmi přísné.

 

V Česku je pro širokou veřejnost stále dost neznámý, ale ne na dlouho... Po zákazu mnoha polosyntetických kanabinoidů (THCP, HHCPO, THCJD, HHC, HHC-O atd.) se o 10-OH-HHC začaly zajímat laboratoře – tato sloučenina má tak našlápnuto k tomu, stát se náhradou výše zmíněných zakázaných molekul. Ale na jak dlouho? To ukáže čas...

Jak se 10-OH-HHC vyrábí? 

 

10-OH-HHC, který je produktem oxidace hexahydrokanabinolu (HHC), není typickým kanabinoidem, ale metabolitem vznikajícím v játrech

 


Když to vezmeme více dopodrobna, tak se tento proces spouští, když je HHC, který sám vzniká hydrogenací THC (hlavní psychoaktivní složky konopí), vystaven působení jaterního enzymu cytochromu P450. Působením tohoto enzymu se na desátou pozici HHC přidá hydroxylová skupina (-OH), čímž se jeho chemická struktura změní na 10-OH-HHC. Tato přeměněná molekula se jeví jako žlutá, sirupovitá, medu podobná tekutina. První studie naznačují, že tato struktura může umožnit jedinečnou interakci 10-OH-HHC s kanabinoidními receptory CB1 a CB2 a modulovat různé biologické procesy.




Tato syntetická cesta umožňuje vědcům izolovat a studovat 10-OH-HHC a poskytuje poznatky o jeho potenciálním využití a účincích, což by se dalo případně využít pro nové vědecké pokroky v konopném průmyslu nebo pro terapeutické využití.

Chemická struktura a vlastnosti kanabinoidu

 

10-OH-HHC má podobnou strukturu jako THC, ale obsahuje hydroxylovou skupinu na pozici 10. uhlíku, což z něj činí hydroxylovanou formu HHC. Tato drobná modifikace významně mění jeho interakci s endokanabinoidním systémem těla, což může vést k odlišným účinkům a vedlejším účinkům ve srovnání s THC a HHC. Obecně je jeho chemická struktura bližší HHC než klasickému THC. Mnoho uživatelů uvádí, že stav po užití 10-OH-HHC byl velmi podobný klasickému HHC, což z něj činí dobrou alternativu.

 

Jak působí 10-OH-HHC v lidském těle?

 

Stejně jako ostatní kanabinoidy i 10-OH-HHC interaguje s endokanabinoidním systémem (ECS), který hraje klíčovou roli při udržování homeostázy v těle. ECS zahrnuje kanabinoidní receptory (CB1 a CB2), endogenní kanabinoidy a enzymy zodpovědné za jejich syntézu a degradaci.

 

Předpokládá se, že 10-OH-HHC se váže s těmito receptory, zejména s receptory CB1 v mozku a centrálním nervovém systému a s receptory CB2 v imunitním systému. Jeho jedinečná struktura může tyto interakce různě ovlivňovat, což vede k odlišným fyziologickým a psychoaktivním účinkům.

Potenciální terapeutické účinky a benefity pro zdraví

 

Výzkum 10-OH-HHC je v počátcích, takže máme jen velmi málo informací a některé z nich jsou založeny pouze na předpokladech nebo zkušenostech s analogickými deriváty. 

 

Zdá se, že 10-OH-HHC by mohl napodobovat některé účinky THC a dalších kanabinoidů – tato schopnost se označuje jako kanabimimetická aktivita. Ve světě konopí se šušká, že jde o velmi silný kanabinoid, a tak by se dala očekávat i silná afinita ke kanabinoidním receptorům CB1 a CB2 v endokanabinoidním systému.

 

O tom, jak 10-OH-HHC s receptory interaguje a s jakou konkrétní intenzitou, toho však mnoho nevíme. Účinky budou také záviset (kromě specifických dispozic jedince) na způsobu podání, protože při perorálním podání se může více tohoto kanabinoidu přeměnit na neaktivní 10-carboxy-HHC než při vaporizaci nebo sublingválním podání. 

 

Jaké jsou prozatím předpokládané účinky 10-OH-HHC?

 

  • Úleva od bolesti: Podobně jako jiné kanabinoidy může mít 10-OH-HHC analgetické vlastnosti, což z něj činí potenciální alternativu pro léčbu bolesti. Jeho účinnost při tlumení chronických bolestivých stavů, jako je neuropatická a zánětlivá bolest, je předmětem zkoumání. Přesné účinky na organismus zatím nejsou známy.

  • Protizánětlivé vlastnosti: Z prvních studií vyplývá, že 10-OH-HHC může přispívat ke snížení zánětu, což může mít potenciální přínos pro stavy, jako je artritida a zánětlivé onemocnění střev.

  • Neuroprotektivní účinky: Výzkum naznačuje, že kanabinoidy mohou mít neuroprotektivní vlastnosti, které by mohly být prospěšné při léčbě neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Mohou působit jako preventivní opatření nebo aktivně pomáhat snižovat nežádoucí účinky těchto onemocnění.

  • Anxiolytické a antidepresivní účinky: 10-OH-HHC může podobně jako jiné kanabinoidy pomáhat zmírňovat příznaky úzkosti a deprese, a to interakcí se serotoninovými a dopaminovými receptory v mozku. Nadměrné užívání může ovlivnit přirozenou regulaci dopaminu a serotoninu.

  • Stimulace chuti k jídlu: Podobně jako THC může 10-OH-HHC stimulovat chuť k jídlu, což by mohlo být prospěšné pro osoby trpící stavy, které způsobují ztrátu chuti k jídlu.

 


Všechny výše uvedené účinky jsou pouze informativního charakteru a nejsou z nich vyvozovány lékařské závěry. Před užíváním jakéhokoli nového kanabinoidu důrazně doporučujeme poradit se nejprve s lékařem.


 

A co možné negativní vedlejší účinky?

 

  • Psychoaktivní účinky: Jako derivát THC může 10-OH-HHC vyvolat psychoaktivní účinky, včetně euforie, změněného vnímání a kognitivních poruch. Tyto účinky mohou být pro některé uživatele nežádoucí, zejména pro ty, kteří hledají terapeutický přínos ke zlepšení svého stavu.

  • Úzkost a paranoia: Vysoké dávky 10-OH-HHC mohou u citlivých jedinců potenciálně vyvolat úzkost a paranoiu, podobně jako účinky pozorované u vysokých dávek THC. Jeho chemická struktura je velmi podobná HHC a THC, takže i negativní účinky jsou velmi podobné.

  • Zhoršení kognitivních funkcí: Dlouhodobé užívání 10-OH-HHC může vést ke zhoršení kognitivních funkcí, ovlivnění paměti, pozornosti a výkonných funkcí.

  • Závislost a návyk: Stejně jako u jiných kanabinoidů existuje potenciální riziko vzniku závislosti na 10-OH-HHC, zejména při chronickém užívání.

  • Fyzické nežádoucí účinky: Mohou zahrnovat sucho v ústech, zarudlé oči, závratě a zvýšenou srdeční frekvenci, podobně jako vedlejší účinky pozorované při užívání THC.

Je 10-OH-HHC legální?

 

Právní status 10-OH-HHC se v jednotlivých zemích a regionech liší. V některých místech jsou všechny formy kanabinoidů odvozených od konopí přísně regulovány nebo zakázány. V jiných zemích mohou syntetické kanabinoidy spadat do tzv. šedé právní zóny nebo podléhat zvláštním předpisům. Vzhledem k tomu, že 10-OH-HHC je relativně nová sloučenina, její právní status se stále vyvíjí a uživatelé si musí být vědomi místních zákonů a regulací.

 

Co se týče Česka, tak přestože 6. března 2024 vešlo v účinnost nařízení vlády č. 52/2024 Sb., měnící nařízení vlády č. 463/2013 Sb., o seznamech návykových látek a zakazující prodej některých kanabinoidů (například HHC, HHC-O či THCP), 10-OH-HHC nespadá na seznam zakázaných látek a dalo by se tedy říct, že je stále legální. 

 

Vzhledem k tomu, že účinky 10-OH-HHC nebyly dostatečně prozkoumané, tak je ale třeba se s tímhle konopným nováčkem seznamovat pozvolna a s respektem.



Veškeré informace uvedené na těchto webových stránkách, stejně jako informace poskytované prostřednictvím těchto webových stránek, slouží pouze pro vzdělávací účely. Žádná z informací zde obsažených není určena jako náhrada lékařské diagnózy a tyto informace nelze považovat za lékařské doporučení nebo doporučenou léčbu. Tyto webové stránky nepropagují, neschvalují ani neobhajují legální či nelegální užívání omamných nebo psychotropních látek ani páchání jakékoli jiné nelegální činnosti. Další informace naleznete v našem prohlášení o vyloučení odpovědnosti.

 

 

 

Používáme ověření věku Adulto