ROZVOZ OBJEDNÁVEK PO PRAZE NAD 1499 KČ ZDARMA

Jak vidí legalizaci konopí prezident Pavel? Neznamená to anarchii

V březnu proběhla zajímavá debata, která si zaslouží místo i u nás v CaliFarms. Hlavní hvězdou byl prezident Petr Pavel, který v Kladně vedl poměrně zajímavou diskuzi s občany. O kontroverzní témata nebyla nouze: Válka na Ukrajině, udílení milostí, možnost eutanázie, prezidentovo dětství ale hlavně – legalizace konopí. Když se ho náměstek místního primátora zeptal, zda je nakloněn legalizaci, odpověď českého prezidenta nejspíš překvapila většinu lidí v sále. My tleskáme! 

 

I proto jsme se rozhodli odpověď prezidenta Pavla zveřejnit hezky slovo od slova. Ať ušetříš hodinu času a nemusíš to poslouchat celé. Pokud ale chceš, záznam celé diskuze si můžeš přehrát zpětně na webu Kladenského deníku. Odkaz najdeš na konci článku.

 

Na místě debaty s prezidentem Petrem Pavlem (která proběhla 6. března 2024) se sešly cca tři stovky lidí. Šlo o studenty Českého vysokého učení technického, několik desítek osobností regionu a další občany. Řeč byla o Ukrajině, jeho dětství, fake news, eutanázii, prezidentských milostech, ale také o legalizaci konopí! 

 

Přesné znění prezidentových slov o legalizaci

 

„Nikdy jsem neměl na mysli uvolnění bez jakékoli regulace, bez jakéhokoli promyšlení a analýzy. Když se podíváme na drogovou závislost ve větší šíři a z hlediska dopadů, tak bychom asi našli řadu podpůrných argumentů. Drogy, které jsou běžně povolené, a dokonce reklamami i propagované, páchají mnohem větší škody než užívání produktů z konopí.

 

A když se podíváme do našich věznic, tak je v nich spousta lidí za v podstatě bagatelní přestupky, které souvisí s relativně malým množstvím marihuany, kterou ti lidé neprodávali ve velkém, ale buď pěstovali pro vlastní účely, anebo pro velice úzkou skupinku lidí kolem sebe. A myslím si, že to jsou potom nepoměry, když někdo za takovou trestnou činnost dostane v podstatě stejný trest jako za násilnou, a nejenom že máme potom přeplněné věznice, ale máme také spoustu lidí, kteří tam sedí za přestupky, spíš trestné činy, které v jiných zemích trestné nejsou.

 

V našich věznicích je spousta lidí za v podstatě bagatelní přestupky, které souvisí s relativně malým množstvím marihuany.

 

Myslím si, že by stálo za úvahu, abychom si vzali etalon zemí, se kterými se chceme srovnávat, podívali se, za jakých podmínek bychom takový krok byli schopni udělat, a hlavně si řekli, že legalizace neznamená anarchii. Legalizace znamená dostat to pod kontrolu. V dnešní době produkty z konopí běžně užívají děti na základních školách a mají možnost se k nim dostat bez jakýchkoliv problémů. Ten věk se stále snižuje a nikdo neví, co si mladí lidé vlastně kupují. Pokud by došlo k regulaci, pak produkty, které se budou prodávat, budou certifikované, budou pod nějakou kontrolou a bude alespoň nějaká jistota, že to, co se tady dostává do oběhu, má sice částečně omamné účinky, ale není to nic, co by jim mohlo ublížit.

 

A navíc pokud by to bylo prodáváno pod takovou regulací, tak lze podobně jako v jiných zemích, například ve Spojených státech, si vybrat přesně produkt, který odpovídá tomu, co od účinků očekávám. Ta škála je od úplně tlumících až po ty mimořádně povzbuzující, a v tomto si opravdu myslím, že dává smysl dostat to, co se stejně děje a bude dít bez kontroly, pod nějakou míru kontroly a zároveň tím snížit rizika, která to s sebou nese. Není to samozřejmě ideální, ale je to menší zlo než nechat to tak, jak to je teď.“

 



Petr Pavel – originální znění najdeš ve videu Kladenského deníku v čase cca 00:19:00 až 00:23:00.  Za přepis diskuze děkujeme Magazínu konopí. 

Používáme ověření věku Adulto